Leírás
Kakaový prášok sa získava spracovaním kakaových bôbov, čo sú fermentované a sušené semená plodov tropickej rastliny kakaovníka. Fermentované a následne sušené kakaové bôby sa pražia, potom sa očistia od škrupín a iných prebytočných častíc a nakoniec sa melú pomocou valcov. Potom sa získava pasta z kakaových bôbov, z ktorej sa vyrábajú dva produkty: kakaové maslo a kakaový prášok. Výsledný surový prírodný kakaový prášok má hodnotu pH približne 5 - 6, mierne horkú, citrusovú, ovocnú chuť a obsah kakaového masla 10 - 12 %. V 19. storočí Holanďan Coenraad Johanner van Houten vyvinul nový postup výroby kakaového prášku, pri ktorom sa kakaové bôby ošetrujú alkáliou. Tento proces znižuje pH výrobku na neutrálne, kakaový prášok získa tmavšiu farbu a oveľa príjemnejšiu a plnšiu chuť, typickú pre čokoládu a kakao.
Felhasználási javaslat
Neváhajte ho použiť na prípravu tortového cesta, krémov a náplní, glazúr a poťahov. Výborne sa hodí aj na prípravu horúcich a studených kakaových nápojov. Kto chce experimentovať, môže ho vyskúšať aj v slaných jedlách, napríklad v autentickom recepte na chilli con carne.
Pri používaní holandského kakaového prášku je dôležité, aby ste do cesta použili bikarbonát sodný namiesto prášku do pečiva, pretože pri neutrálnom pH kakaového prášku bikarbonát sodný nepôsobí naplno a cesto je plochejšie a hustejšie.
Kakaový prášok možno bez výčitiek svedomia konzumovať pri všetkých diétach, pretože má zanedbateľný obsah prírodného cukru (približne 0,6 g na 100 g výrobku) a neobsahuje žiadny pridaný cukor, je ideálny do bezlepkových koláčov a výborný na prípravu kakao bez laktózy s polotučným mliekom.
Čistá hmotnosť: 250 g
Zložky: prášok kakaoa 20-22% s kakaovým maslom
Krajina pôvodu: Francúzsko
Priemerná výživová hodnota 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 1542 kJ / 369 kcal
- Tuky: 20,1 g
- az toho nasýtené mastné kyseliny: 12,1 g
- Sacharidy: 11,4 g
- z toho cukor: 0,6 g
Bielkoviny(protein): 19,3 g
- Vlákniny: 3,8 g
- Soľ: 0,9 g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!