Popis
Pektín je heteropolysacharidová zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza vo veľkom množstve v bunkových stenách jabĺk (jablká, hrušky, kdoule) a citrusových plodov. Získava sa aj priemyselne, najmä z jablčných výliskov a citrusovej kôry. Používa sa aj v potravinárskom priemysle ako prírodná prísada (E440), najmä na zahusťovanie džemov a marmelád z ovocia s nízkym obsahom pektínu.
Vysoký príjem vlákniny je nevyhnutnou súčasťou zdravej stravy a pektín je jej dobrou náhradou. Pre ľudské telo je nestráviteľný, ale je užitočnou živinou pre baktérie v hrubom čreve. Okrem toho sa vláknina v pektíne dokáže viazať na molekuly cukru, čím znižuje ich vstrebávanie, a tým spomaľuje zvyšovanie hladiny cukru v krvi.
Odporúčané použitie pektínu
Výborne sa hodí na výrobu ovocných džemov a želé. Pri výrobe džemu sa použitím pektínu skracuje čas varenia, čo vedie k vyššiemu obsahu vitamínov a minerálov. Pektín možno použiť aj na zníženie množstva cukru potrebného na výrobu džemu, pretože jeho zahusťujúci účinok možno využiť na nahradenie schopnosti cukru viazať vodu. Je veľmi obľúbený vo vegetariánskej kuchyni, pretože sa môže používať ako náhrada želatíny v rôznych želé pokrmoch.
Čistá hmotnosť: 100 g
Zložky: 100% pektin
Krajina pôvodu: EU
Priemerná výživová hodnota na 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 1073 kJ / 259 kcal
- Tuky: 0 g
- z čoho nasýtené mastné kyseliny: 0 g
- Sacharidy: 36 g
- z toho cukor: 36 g
- Bielkoviny(protein): 0 g
- Vlákniny: 58 g
- Soľ: 0,07g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!