Leírás
Pohánka (Fagopyrum esculentum), známa aj ako pohanka, tatarka, haricot alebo kruppa, je rastlina pôvodom z Ázie. Botanicky patrí do čeľade horkých tráv, takže nie je obilninou. Hlavnou živinou v pohánke sú sacharidy, z ktorých väčšinu tvorí škrob (približne. 55-75%) a vlákniny (príbližne. 17-20 %). Vysoký obsah vlákniny podporuje správnu činnosť čriev. Ako ukazujú jeho početné ľudové odrody, v našej krajine je známy a pestovaný už po stáročia. Podľa stáročných záznamov sa používala najmä na prípravu kaše a polievky, ale v rukopisnej knihe receptov piaristického mnícha Kristófa Simaiho z 18. storočia sa používala ako základ krvavej klobásy.
Odporúčané použitie praženej pohánky
Je prirodzene bezlepková, takže ju môžu konzumovať aj osoby citlivé na lepok. Varené v dvojnásobnom množstve vody a dusené v pare sú dokonalou prílohou. Môže sa použiť na prípravu kaše, rizota, ako prísada do polievky alebo ako plnka.
Čistá hmotnosť:500 g
Zložky: pražená pohánka
Krajina pôvodu: EU
Priemerná výživová hodnota na 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 1656 kJ / 391,71 kcal
- Tuky: 2,71 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,59 g
- Sacharidy: 74,95 g
- z toho cukor: 0 g
- Bielkoviny(protein): 11,73 g
- Vlákniny: 10,3 g
- Soľ: 11 mg
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!