Leírás
Kakaový prášok sa získava spracovaním kakaových bôbov, čo sú fermentované a sušené semená plodov tropickej rastliny kakaovníka. Fermentované a následne sušené kakaové bôby sa pražia, potom sa očistia od škrupín a iných prebytočných častíc a nakoniec sa melú pomocou valcov. Potom sa získava pasta z kakaových bôbov, z ktorej sa vyrábajú dva produkty: kakaové maslo a kakaový prášok. Výsledný surový prírodný kakaový prášok má hodnotu pH približne 5 - 6, mierne horkú, citrusovú, ovocnú chuť a obsah kakaového masla 10 - 12 %. V 19. storočí Holanďan Coenraad Johanner van Houten vyvinul nový postup výroby kakaového prášku, pri ktorom sa kakaové bôby ošetrujú alkáliou. Tento proces znižuje pH výrobku na neutrálne, kakaový prášok získa tmavšiu farbu a oveľa príjemnejšiu a plnšiu chuť, typickú pre čokoládu a kakao.
Návod na použitie
Neváhajte ho použiť na prípravu tortového cesta, krémov a náplní, glazúr a poťahov. Výborne sa hodí aj na prípravu horúcich a studených kakaových nápojov. Tí, ktorí chcú experimentovať, ho môžu vyskúšať aj v slaných jedlách, napríklad v autentickom recepte na chilli con carne.
Kakaový prášok možno bez výčitiek svedomia konzumovať pri všetkých diétach, pretože má zanedbateľný obsah prírodného cukru (približne 0,6 g na 100 g výrobku) a neobsahuje žiadny pridaný cukor, je ideálny do bezlepkových koláčov a výborný na prípravu bezlaktózového kakaa s polotučným mliekom.
Čistá hmotnosť: 100 g
Zložky: kakaový prášok 20-22% s kakaovým maslom
Krajina pôvodu: Francúzsko
Priemerná výživová hodnota na 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 1542 kJ / 369 kcal
- Tuky: 20,1 g
- z čoho nasýtené mastné kyseliny: 12,1 g
- Sacharidy: 11,4 g
- z toho cukor: 0,6 g
- Bielkoviny(protein): 19,3 g
- Vlákniny: 3,8 g
- Soľ: 0,9 g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!