Popis
Ovos je rastlina z čeľade trvácich rastlín, ktorá pochádza z Ázie a Európy. Predpokladá sa, že túto užitočnú rastlinu priniesli do Európy predkovia jazdeckých národov vrátane Maďarov. Rastie aj v drsnejšom podnebí severnej Európy a pre národy, ktoré tam žili, bola užitočnou potravou a krmivom, o čom svedčia mnohé keltské a germánske hroby. Používala sa najmä ako krmivo pre zvieratá, ale varilo sa z nej aj pivo, kaša a múka na chlieb. Vďaka svojej vynikajúcej výživovej hodnote sa stáva čoraz populárnejším medzi diétami a nadšencami zdravého životného štýlu. Hoci sa ovos počas spracovania lúpe, cenné klíčky a otruby sa neodstraňujú, čo je dôvodom vysokého obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov v porovnaní s inými obilninami.
Ovos a intolerancia lepku: ovos obsahuje bielkovinu nazývanú avenín, ktorá je podobná pšeničnému lepku, ale u väčšiny pacientov nevyvoláva autoimunitnú reakciu. Väčšina komerčných ovsených vločiek obsahuje lepok počas zberu a spracovania v dôsledku krížovej kontaminácie. Preto je dôležité kupovať iba zaručené bezlepkové ovsené výrobky, ak máte závažnú neznášanlivosť lepku!
Odporúčané použitie ovsených vločiek
Ovsená múka je vynikajúca na prípravu slaných a sladkých cestovín, pečiva, na prípravu koláčikov. Vďaka svojej príjemnej chuti môže dokonca úplne nahradiť pšeničnú múku. Je vhodný aj na zahusťovanie, na prípravu hranolčekov a pusiniek.
Čistá hmotnosť: 1000 g
Zložky: ovsené vločky
Krajina pôvodu: EU
Priemerná výživová hodnota na 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 1651 kJ / 395 kcal
- Tuky2 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 1,3 g
- Sacharidy: 65,7 g
- z toho cukor: 1,1 g
Bielkoviny(protein): 13,1 g
- Vlákniny: g
- Soľ: 0,1 g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!