Popis
Erytritol sa v malom množstve prirodzene nachádza v hubách, hrozne, melónoch, hruškách a rôznych fermentovaných potravinách. V priemysle sa dnes vyrába mikrobiologickými a chemickými procesmi. V roku 1848 ho objavil britský chemik John Stenhouse v čerstvom a fermentovanom ovocí. od roku 1990 používa sa v japonskom potravinárskom priemysle ako náhrada cukru v cukrovinkách, čokoládach, ovocných želé a džemoch, nápojoch a iných výrobkoch. V USA bol schválený na používanie v roku 1997 a v roku 2001 bol vyhlásený za úplne bezpečný. V predaji v Európe od roku 2003.
V potravinárskom priemysle sa okrem sladkej chuti používa ako stabilizátor vďaka svojej schopnosti viazať vodu, ako nosič, zahusťovadlo, ochucovadlo a stabilizátor pH. Kód v potravinárskom priemyslu E-968.
účinky erytritolu na organizmus
Má glykemický index 0, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nevyvoláva inzulínovú reakciu, takže ho môžu konzumovať diéty a diabetici.. Väčšina z neho sa rýchlo vstrebáva v tenkom čreve a viac ako 90 % sa vylúči v nezmenenej forme do 24 hodín. Konzumácia väčšieho množstva naraz môže mať nadúvanie, laxatívny účinok! Baktérie v ústach ho nedokážu využiť, takže nespôsobuje zubný kaz.
Návod na použitie Eritritolu
Vďaka svojej štruktúre a chuti sa môže používať do rôznych nápojov podobne ako kryštálový cukor, dezertov 60-80 % sladivosti kryštálového cukru, takže na dosiahnutie rovnakej sladkej chuti je potrebné viac cukru. Má sladkú, chladivú chuť. Pri teplote nad 160 °C stráca svoju sladkosť. Nekaramelizuje. Keďže bráni rastu plesní, nie je vhodný na výrobu cestovín..
Čistá hmotnosť: 1000 g
Zložky: erytritol (erythritol)
Glykemický index: 0
Priemerná výživová hodnota v 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 0,8 kJ / 0,2 kcal
- Tuky: 0,0 g
- az toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g
- Sacharidy: 99,9 g
- z toho cukor: 0,0 g
- z čoho polioly: 99,9 g
Bielkoviny(protein): 0,0 g
- Vlákniny: 0,0 g
- Soľ: 0,0 g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty si vyžiadajte od našich kolegov!