Xilitol-/-Xylitol-/-Prášok brezového cukru - 500 g / 0,5 kg
Xilitol-/-Xylitol-/-Prášok brezového cukru - 500 g / 0,5 kg
3,58

Xilitol-/-Xylitol-/-Prášok brezového cukru - 500 g / 0,5 kg

Xylitol, známy aj ako brezový cukor, je prírodný cukrový alkohol, ktorý sa nachádza vo väčšine rastlín. Hoci sa vzhľadom a použiteľnosťou veľmi podobá tradičnému granulovanému cukru, má nízky glykemický index (GI = 7) a jeho užitočný obsah kalórií sa oplatí prejsť na brezový cukor, aby ste chránili svoje zdravie. V práškovej forme je výbornou voľbou na zdobenie tort a vďaka rýchlejšiemu rozpúšťaniu je vhodnou voľbou aj do studených krémov a nápojov.
3,58
Bonusové body: 0,07 €
Podrobnosti

Popis



Názov brezový cukor pochádza zo skutočnosti, že xylitol sa pôvodne vyrábal zo sladkých vlákien brezy. V roku 1902 bola Hermanovi Emilovi Fischerovi, objaviteľovi xylitolu, udelená Nobelova cena. Keďže výroba sacharózy bola v tom čase lacná, priemysel si túto skvelú alternatívu cukru nevšímal. Cukrová kríza po druhej svetovej vojne podnietila fínsku cukrovarnícku spoločnosť k rozvoju priemyselnej výroby xylitolu. V potravinárskom priemysle sa používa najmä pri výrobe žuvačiek, nealkoholických nápojov a iných diétnych sladkostí.



Vďaka nízkemu glykemickému indexu, obsahu kalórií a sacharidov je ideálnou náhradou cukru pre diabetikov a diétu.



Konzumácia veľkého množstva naraz môže u citlivých ľudí spočiatku spôsobiť hnačku, preto sa odporúča zvyknúť si na menšie množstvá. Neskôr už väčšie množstvo (20-30 g) nespôsobí taký problém.



Odporúčané použitie



Má rovnakú sladiacu schopnosť ako kryštálový cukor, takže sa môže používať ako úplná náhrada kryštálového cukru vo všetkých receptoch s niekoľkými výnimkami. Je vynikajúca aj na pečenie, pretože pri vysokých teplotách nestráca svoju sladkosť ani horkosť. Bohužiaľ sa neodporúča používať do varených cestovín kvôli jeho fungicídnym vlastnostiam a nedá sa karamelizovať.


Csomagajánlatok
Podobné výrobky