Podrobnosti
Popis
Erytritol sa v malom množstve prirodzene nachádza v hubách, hrozne, melónoch, hruškách a rôznych fermentovaných potravinách. V priemysle sa dnes vyrába mikrobiologickými a chemickými procesmi. V roku 1848 ho objavil britský chemik John Stenhouse v čerstvom a fermentovanom ovocí. Od roku 1990 sa používa v japonskom potravinárskom priemysle ako náhrada cukru v cukrovinkách, čokoládach, ovocných želé a džemoch, nápojoch a ďalších výrobkoch. V USA bol schválený na používanie v roku 1997 a v roku 2001 bol vyhlásený za úplne bezpečný. V Európe je na trhu od roku 2003.
V potravinárskom priemysle sa okrem sladkej chuti používa ako stabilizátor vďaka svojej schopnosti viazať vodu, ako nosič, zahusťovadlo, ochucovadlo a stabilizátor pH. Potravinársky kód E-968.
Účinky erytritolu na organizmus
Má glykemický index 0, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nevyvoláva inzulínovú reakciu, takže ho môžu konzumovať diétujúci a diabetici. Veľká časť sa rýchlo vstrebáva v tenkom čreve a viac ako 90 % sa vylúči v nezmenenej forme do 24 hodín. Konzumácia väčšieho množstva naraz môže mať nadúvanie a preháňací účinok! Baktérie v ústach ho nedokážu využiť, takže nespôsobuje zubný kaz.
Návrh na použitie Eritrite
Vďaka svojej štruktúre a chuti sa môže používať na rôzne spôsoby podobne ako kryštálový cukor, do nápojov, džemov a dezertov. 60-80 % sladivosti kryštálového cukru, takže na dosiahnutie rovnakej sladkej chuti je potrebné viac cukru. Má sladkú, chladivú chuť. Pri teplote nad 160 °C stráca svoju sladkosť. Nekaramelizuje. Keďže bráni rastu plesní, nie je vhodný na výrobu cestovín. />Čistá hmotnosť: 1000 g
Zložky: erytritol (erythritol)
Glykemický index: 0
Priemerná výživová hodnota v 100 g výrobku:
- Energetická hodnota: 0,8 kJ / 0,2 kcal
- Tuky: 0,0 g
- az toho nasýtené mastné kyseliny: 0,0 g
- Sacharidy: 99,9 g
- z toho cukor: 0,0 g
- z čoho polioly: 99,9 g
Bielkoviny(protein): 0,0 g
- Vlákniny: 0,0 g
- Soľ: 0,0 g
Informácie o výživovej hodnote sú uvedené len pre informáciu! Skutočné výživové hodnoty na obale sa môžu líšiť od tu uvedených. Aktuálne výživové hodnoty vám poskytnú naši kolegovia!